Advanced fill the blanks – Napredno vstavljanje/izbiranje manjkajočih besed

Advanced fill the blanks - Napredno vstavljanje/izbiranje manjkajočih besed by Alenka Žerovnik is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

 

 

Video vodič v nastajanju.

Kratek opis aktivnosti

Aktivnost je podobna kot Fill in the blanks, ampak omogoča še nekaj dodatnih nastavitev. Ustvarjalcu omogoča, da pripravi naloge, v katerih udeleženec izpolnjuje prazna polja bodisi z vpisovanjem ali izbiranjem iz spustnega seznama. Ob tem lahko prejme namige in povratne informacije tako za pravilno kot za napačno izbiro oz. vpis.

Pedagoška vrednost

Aktivnost lahko uporabimo pri preverjanju razumevanja snovi. Z zahtevnejšim besedilom, v kombinaciji z namigi pa lahko z aktivnostjo preverjamo tudi višje taksonomske ravni znanja. Dodatno vrednost predstavlja možnost nastavitve povratnih informacij za vsako izbiro oziroma vpis udeleženca. 

Vsebina besedila, ki ga udeleženec dopolnjuje, se lahko navezuje na vključeno sliko ali videoposnetek.

smiselnim besedilom, namigi in povratnimi informacijami, ki jih lahko doda ustvarjalec, lahko udeleženci z aktivnostjo usvajajo različne taksonomske ravni znanja.

Prednosti in omejitve

Prednost te aktivnosti je v tem, da lahko vključimo sliko in videoposnetek, kot tudi različne odstavke v besedilu. Prav tako omogoča, da vključimo tako besede, kot tudi besedne zveze in tudi namige, ki so udeležencu v pomoč pri reševanju in jih uporabi ali pa ne. Aktivnost omogoča, da se razlikuje med velikimi in malimi črkami. Izbiramo lahko med vpisovanjem in izbiro iz spustnega menija. Vskameu nepravilnemu odgovoru lahko dodamo dodatno razlago, s katero udeleženca spodbujamo k učenju.

Omejitev predstavlja to, da aktivnost omogoča vključiti le eno sliko ali en videoposnetek. To omejitev lahko presežemo tako, da si predpripravimo sliko kot kolaž slik, ki jih želimo vključiti oziroma združimo več videoposnetkov skupaj ali pa ustvarimo več nalog enakega tipa. Prav tako kot besedila ne moramo dodati npr. matematičnih formul.

Advanced fill the blanks - Napredno zapolnjevanje polj. by Alenka Žerovnik is marked with CC0 1.0

Naloge na naši strani lahko uporabite na dva načina

Reuse si lahko na svoj računalnik prenesete datoteko .h5p, ki jo lahko nato uvozite v svoje spletišče ali v spletno učilnico Moodle. Pogoj za uporabo je nameščen vtičnik h5p.

V tem primeru boste nalogo lahko naknadno urejali in spreminjali.

Z Embed pa lahko dostopate do kode, s katero lahko obstoječo aktivnost vdelate v svoje spletno mesto.

V tem primeru lahko nalogo uporabite le točno takšno kot je.

Dostopnost